Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

cid:image001.png@01CDF589.476A5CD0


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


 Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΕΟ 

Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 10 – Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης

Ακαδημαϊκό Έτος: 2010/11

Τρίτη εργασία : Αστικό και εργατικό Δίκαιο

Γενικές οδηγίες για την εργασία

Όλα τα ερωτήματα είναι υποχρεωτικά. Η εργασία, περιλαμβανομένης της εισαγωγής, του επιλόγου και των αναφορών, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 2.500 λέξεις.  Οι εργασίες πρέπει να είναι επιμελημένες και ευανάγνωστες ώστε να μην κουράζουν τον αναγνώστη. Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των εργασιών: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011. Οι φοιτητές και φοιτήτριες δικαιούνται δύο (εργάσιμες) ημέρες καθυστέρησης χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και άδεια από το Συντονιστή της Θ.Ε., συνεπώς καταληκτική ημερομηνία είναι η Τρίτη 1 Μαρτίου 2011. Εργασίες που παραλαμβάνονται εκπρόθεσμα χωρίς άδεια του Συντονιστή επισύρουν βαθμολογικές κυρώσεις (0.5 βαθμό για κάθε ημερολο­γι­ακή ημέρα καθυστέρησης).


Θέμα

Είκοσι τρεις φίλοι, επιθυμώντας τη δημιουργία πολιτιστικού σωματείου, προχώρησαν στη σύνταξη συστατικής πράξης και καταστατικού, τα οποία υπέβαλαν μαζί με τη σχετική αίτηση στο Μονομελές  Πρωτοδικείο Αθηνών. Το Μονομελές. Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε με απόφαση του τη σύσταση του σωματείου με τίτλο «Σ».
Στο καταστατικό του Σωματείου οριζόταν ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. εξουσιοδοτείται από το Δ.Σ. να καταρτίζει κάθε δικαιοπραξία για λογαριασμό του σωματείου. Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ., ο Πρόεδρος εξουσιοδοτήθηκε αφενός να προσλάβει μια γραμματέα και αφετέρου να διαπραγματευθεί την πώληση ενός ζωγραφικού πίνακα που είχε δωρηθεί στο Σωματείο.
Πράγματι ο Α, πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου προσέλαβε την Γ ως γραμματέα μερικής απασχόλησης (τέσσερις ώρες ημερησίως) για δύο έτη με μηνιαίο μισθό 450 ευρώ. Όμως, μετά από διάστημα τριών μηνών αρνήθηκε να καταβάλει το μισθό της, επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα του σωματείου.
Παράλληλα, ο Α κατά τη διαπραγμάτευσή του με τον Β για την πώληση του ζωγραφικού πίνακα του Σωματείου παρουσίασε ψευδή στοιχεία για αληθή, κατορθώνοντας με τον τρόπο αυτό να πουλήσει τον πίνακα σε πολύ μεγαλύτερο τίμημα από το κανονικό.
Μετά πάροδο μερικών ετών το σωματείο Σ διαλύθηκε. Κατά το χρόνο της διάλυσής του το σωματείο Σ είχε περιουσία αποτελούμενη από καταθέσεις ποσού 1.200.000 € στην Εθνική Τράπεζα. Η συνέλευση των μελών αποφάσισε η περιουσία του να διανεμηθεί ισομερώς στα 23 μέλη του.

Με βάση τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, απαντήστε αιτιολογημένα στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Θα μπορούσε το Μονομελές Πρωτοδικείο να απορρίψει την αίτηση του σωματείου με την αιτιολογία ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια δραστηριοποιούνται άνω των 500 πολιτιστικών σωματείων;
2. Είναι έγκυρη η απασχόληση της  Γ στο σωματείο;
3. Ποιες συνέπειες  επιφέρει η άρνηση του Α καταβάλει το μισθό στην Γ; Κατά ποίου πρέπει να στραφεί η Γ για την καταβολή του;


4. Τι δικαιώματα έχει ο Β και κατά ποιου μπορεί να στραφεί για την συμπεριφορά του Α σε βάρος του;
5. Είναι έγκυρη η απόφαση της συνέλευσης των μελών του σωματείου περί διανομής της περιουσίας του, μετά τη διάλυσή του, στα μέλη του;

 

 

 

Οδηγίες για την ανάπτυξη της εργασίας

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία σε μία επιτυχημένη εργασία είναι να αντανακλά την πλήρη κατανόηση και γνώση του θέματος από το φοιτητή/ τη φοιτήτρια και όχι να αποτελεί μία συρραφή πληροφοριών. Τα κριτήρια αξιολόγησης της εργασίας αυτής είναι τα παρακάτω:

1.       Η εργασία θα πρέπει να αναδεικνύει την κατανόηση του θέματος από το φοιτητή / τη φοιτήτρια, πράγμα που προκύπτει από τα εξής:
·   Σαφής επισήμανση όλων των πτυχών και παραμέτρων του θέματος.
·    Σωστή ανάπτυξη των αναλυτικών στοιχείων
·   Αναφορά σε μελέτες, βιβλιογραφία  ή άλλα στοιχεία  όπου απαιτείται.
·   Επιχειρηματολογία  με ξεκάθαρη δομή και Λογικά επιχειρήματα
·   Απουσία άσχετου υλικού
2.       Η αντιγραφή δεν επιτρέπεται ούτε από πηγές του  Internet, ούτε από άλλους φοιτητές / φοιτήτριες του ΕΑΠ ή άλλων πανεπιστημίων. Επίσης παράγραφοι ή λήμματα από βιβλία πρέπει να επισημαίνονται σαν τέτοια (σε παρένθεση ή σε υποσημείωση ο συγγραφέας και ο τίτλος) και η σχετική πηγή πρέπει να αναγράφεται στην βιβλιογραφία.
3.       Η εργασία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.500 λέξεις, σε σελίδες μονής όψης και πρέπει να δοθεί δακτυλογραφημένη.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου